Ben jij 18 jaar of ouder

Je moet minstens 18 jaar oud zijn
om deze site te bezoeken

Ja, ga verder
Nee, nog niet

Brouwerij De Leite en Oud Beersel ontwikkelen nieuwe bieren

BROUWERIJ DE LEITE BRENGT MET GEUZESTEKERIJ OUD BEERSEL SAMEN EEN UNIEK BIER UIT

Brouwerij De Leite omarmt samenwerkingen.  Deze maand vertaalt de brouwerij dat in een nieuw bier ‘Barrels & Pipes’.  Een bier samen ontwikkeld met collega Oud Beersel.

‘SAMEN’ IS DEEL VAN HET DNA VAN DE LEITE

Niet alleen met klanten en leveranciers, wil de artisanale brouwerij van Luc Vermeersch goed samenwerken.  Ook met collega’s worden af en toe samen bieren ontwikkeld en op de markt gebracht. Reeds in 2019 brachten de bevriende brouwers Luc Vermeersch van Brouwerij De Leite  en Gert Christiaens van Brouwerij Oud Beersel een ‘Collaboration-Brew’ uit.  Het bier luisterde dan naar de naam ‘Cuvée Copain’.

Het initaitief smaakte naar meer.  In 2021 besloten de bevriende brouwers een tweede project te starten.  Deze keer mocht het nog wat specialer zijn. 

BIER OP TWEE PLAATSEN IN HOUTEN VATEN

Beide Brouwerijen zouden een basisbier van Brouwerij De Leite laten rijpen, elk op hun eigen houten vaten.  Beide bieren zouden apart worden afgevuld.

En zo geschiede…

Een donker bier van brouwerij De Leite verhuisde na de basisgisting naar 2 plaatsen.

Een deel vertrok naar Beersel, waar het bij aankomst in grote houten vaten werd ondergebracht.  Houten vaten van 600L worden in de geuzewereld ook ‘Pijpen’ genoemd.

Een deel werd overgepompt naar de ‘Barrieken’ (houten wijnvaten van 220L) in Brouwerij De Leite.  Beide brouwers zouden het bier mengen met de lambiek van Brouwerij Oud Beersel.  Elk volgens eigen aanvoelen en ervaring.

In de daaropvolgende periode was plaats voor het aangename deel van de Job.  Beide brouwers kwamen af en toe eens samen om mekaars biertje eens te proeven.  En wat verwacht werd, gebeurde : beide bieren kregen langzaam een mooi natuurlijk zuurtje.  De plannen rond de afwerking konden beginnen.

BARRELS AND PIPES

Beide bieren werden apart afgevuld in een groene fles van 37.5 cl. met kurk en ‘muselet’.  Het etiket moest de eigenheid en het ‘samen horen’ belichamen.

De naam verwijst naar de 2 verschillende manieren van rijpen.  Waar het bier van Brouwerij De Leite ‘Barrels and Pipes’ heet, luistert het bij Brouwerij Oud Beersel naar de naam ‘Pipes and barrels’.  Daarmee wordt verwezen naar de verschillende houten vaten waarin het bier rijpte.

“De Etiketten tonen duidelijk dat dit een samenwerking is, maar maken het voor de aandachtige bierliefhebber toch mogelijk om te zien uit welke brouwerij het bier komt” aldus de vrienden-brouwers.  

BEPERKTE OPLAGE

Sommige klanten waren dit stille initiatief toch op het spoor gekomen.  De reacties waren zeer enthousiast.  Dit maakt dat deze limited edition belooft om snel verkocht te zijn.

“Het zal voor de rappe zijn”  knipogen de brouwers.  

Op de vraag of er nog gelijkaardige initiatieven komen zien we op hun gezicht een fijne glimlach verschijnen. 

Terug
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK