Ben jij 18 jaar of ouder

Je moet minstens 18 jaar oud zijn
om deze site te bezoeken

Ja, ga verder
Nee, nog niet

Historiek

SINDS 1997


Brouwer - eigenaar Luc Vermeersch heeft een grote interesse voor traditionele ambachten. Niet vreemd dus dat hij destijds in zijn tuinhuis een broodoven en kleine brouwerij heeft geïnstalleerd. De minibrouwerij van 30 liter had hij in 1997 in Finland gekocht. Hij kreeg van de fabrikant juist geteld één weekend opleiding. Door veel zelfstudie en het maken van talloze kleine proefbrouwsels groeide zijn brouwkennis en -interesse. Na 10 jaar brouwen schreef hij zich in voor een brouwcursus. Tijdens het cursusjaar smeedde hij plannen voor een grotere brouwerij en begon hij her en der delen van de installatie te kopen. In april 2008 was brouwerij De Leite een feit.


 

BROUWERIJ DE LEITE


De eerste brouwinstallatie stond er nog vóór de amateur-brouwer zijn brouwcursus had beëindigd. Ze kwam in het gebouw van Helbig waar de brouwer ook zaakvoerder van was. De brouwerij kon toen 500 liter bier per keer brouwen. Ze beschikten over een brouwketel van 800 liter, warmwatertank en een gist en lagertank van 650 liter Op één brouwdag werd er twee maal gebrouwen en dit één of twee maal per maand gedurende drie jaar. Doordat de vraag naar de bieren bleef stijgen werd de brouwerij in december 2011 uitgebreid.


 

DE BROUWERIJ


In februari 2011 kwamen nieuwe tanks aan :
  • een kookketel van 6.000 liter,
  • een filtertank van 9.800 liter,
  • een whirlpool,
  • een waterbuffertank en enkele gist en lagertanks, variërend van 4000 tot 10.000 liter.

In de jaren daarna werd de installatie nog verder verbeterd en uitgebreid:
  • alle tanks werden verbonden met vaste inox leidingen
  • er kwam een nieuwe Maisch/kookketel van 11.000 liter
  • een deel van het brouwproces werd geautomatiseerd waardoor het maischen geheel automatisch kan verlopen.
  • nieuwe cylindro-conische gisttanks van 8000 liter werden bij geplaatst.


 

DE BOTTELARIJ


In 2018 kon met een nieuwe bottellijn het bier nu ook in de brouwerij worden afgevuld. Daarvoor werden de bieren in transporttanks naar een externe bottelarij gevoerd om daar te laten bottelen. Zowel de 33cl flesjes als grote champagne flessen van 75cl kunnen gebotteld worden aan een tempo van resp 5000 en 2500 flessen per uur.


 

ZURE BIEREN


In 2011 kon de brouwer een andere droom waarmaken. Van bij bevriende wijnboeren in de Medoc-streek (Frankrijk) bracht hij 14 ‘barieken’ (houten wijnvaten van 220L) mee. De liefde voor zure bieren kon eindelijk ook in de eigen brouwerij worden vertaald in een reeks ‘cuvée bieren’. Ondertussen staan er in de brouwerij al 105 ‘barieken’ en acht houten foeders variërend van 4000 tot 5000 liter.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK